![Atmosfera](/media/lib/65/atmosfera-ziemska-top_of_atmosphere-56a0b73954b4d9e8d0d6ad06e2481fc4.jpg)
Ziemska atmosfera rzednie
22 czerwca 2010, 11:07Atmosfera naszej nie tylko zapewnia nam warunki do życia na jej powierzchni, ale - razem z ziemskim polem magnetycznym - chroni nas przed niebezpieczeństwami z kosmosu. Niepokój może więc budzić wiadomość, że atmosfera naszej planety staje się ostatnio coraz rzadsza.
![Nawóz](/media/lib/65/nawoz-fertilizer-03492bd3d42219264c17dc93c52b650f.jpg)
Chemiczne nawozy szkodliwe dla zwierząt
28 sierpnia 2010, 08:33Nawozy sztuczne, zawierające głównie związki azotu, zamieniane są w szkodliwy dla zwierząt wodnych tlenek azotu i to w stężeniach dużo mniejszych, niż dotąd uważane za bezpieczne - dowodzą wyniki badań amerykańskich toksykologów.
![](/media/lib/15/1190713490_567617-757ab8df524e3853bb2a659c49788d5f.jpeg)
Liściaste filtry skuteczniejsze, niż myślano
21 października 2010, 20:13Fakt, że roślinność potrafi oczyszczać środowisko naturalne ze szkodliwych substancji, nie jest niczym zaskakującym. Okazuje się jednak, że rośliny liściaste oczyszczają atmosferę z lotnych związków o wiele skuteczniej, niż myślano do tej pory.
![Logo Starbucks](/media/lib/74/starbucks-logo2-46544c5ac91ecc1a008d5d962dedc9d6.jpg)
Konsument nie lubi zmian, czyli efekt Starbucksa
11 stycznia 2011, 18:18Silna, „wyrobiona" marka, w skład której wchodzi również logo, to jeden z największych atutów firm. Pomimo to nierzadkie są zmiany logo, nawet najbardziej znanych marek. Ich właściciele uważają, że takie odnowienie wyglądu to korzystna rzecz, ale czy tak jest rzeczywiście?
![](/media/lib/110/n-grafenazotekboru-015b8c932fddfd603c81ed4ec40ef636.jpg)
Azotek boru lepszy dla grafenu niż krzem
30 maja 2011, 13:18Grafen to niezwykle obiecujący materiał, jednak jest bardzo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, które mogą negatywnie wpływać na jego użyteczne właściwości. Dlatego też niezwykle ważnym jest znalezienie podłoża pozwalającego na pracę z grafenem i zachowanie jego interesujących nas cech
![](/media/lib/49/lek-4e0f92e829075d4b9f5cab07fa399b7a.jpg)
Strachliwi przez brak enzymu
11 sierpnia 2011, 11:10Boisz się wszystkiego? Uciekasz, słysząc najmniejszy hałas? Być może dzieje się tak z powodu niedoboru enzymu – oksydazy monoaminowej A (MAO-A).
![](/media/lib/49/brzuchy-01b4490877e8486a455d21824faf930d.jpg)
Odkryto przełącznik płodności
17 października 2011, 09:23Naukowcy zidentyfikowali białko będące przełącznikiem płodności. Kobiety z niepłodnością o nieustalonej przyczynie mają wysokie stężenia enzymu SGK1, natomiast niski poziom białka zwiększa ryzyko poronienia częstego.
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu
13 stycznia 2012, 11:29Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).
![Cieśnina Beringa](/media/lib/111/n-1177425801_003103-0e2ebb6ba071de9376daa4d2435524b6.jpeg)
Globalny stabilizator temperatury
11 kwietnia 2012, 18:28W Proceedings of the National Academy of Sciences ukazał się artykuł, którego autorzy dowodzą, iż Cieśnina Beringa pełni rolę globalnego stabilizatora temperatury
![](/media/lib/122/n-deszczswiatla-611494651273fdfedba15b17750d215a.jpg)
Światło omija krople deszczu
6 lipca 2012, 14:59Opracowano prototypowy system świateł samochodowych, który wykrywa krople deszczu lub płatki śniegu i dba, by nie trafiało w nie świetlo. Dzięki takiemu zabiegowi światło nie odbija się od wody i śniegu, poprawiając widoczność.